TILLBAKA TILL HEMSIDAN

3 inspirerande konstnärer som målar abstrakt

konstnärer veckans 3 Nov 29, 2022

3 inspirerande konstnärer som målar abstrakt 
Åh, den abstrakta målarvärlden lockar och pockar på de flesta av oss som målar till och från. Ibland ”hamnar” vi i den, ibland söker vi den aktivt och försöker förstå hur man gör. Har du provat att sätta samman en spännande färgsättning och intressant komposition med dynamik, konstrast och tydlig fokuspunkt med mera, så vet du att det inte är lätt! Vem hade anat att det kunde vara så svårt? Det är ju bara färger bredvid varandra! Ja, nog är det ett hantverk, ibland nästan svårare än att måla figurativt. Här har jag samlat in tre av mina favoriter just nu, konstnärer som målar abstrakt och inspirerar mig att utmana mitt måleri! 

  1. Ellen Levine Dodd - en Amerikansk konstnärinna som har en underbar känsla för färger. I den här målningen älskar jag de pastelliga kulörerna av rosa, gul och blå som ligger nära varandra och går in i nyanser på samma färgtema, för att sedan ställas mot klara nyanser av gult och rött som lyser fram som klara fokuspunkter. Jag gillar att formerna är skeva och levande och linjen som ger klara gränser men också ger detaljer att fästa blicken på. Upplevelsen av framför/bakom, av överlappande former, skapar djup och gör målningen spännande.
  2. Tracy Verdugo - konstnär från Australien. Hon jobbar både figurativt och abstrakt men vad jag älskar med hennes abstrakta verk är att man verkligen kan se de olika faserna som målningen gått igenom genom att hon sparar ut lagren under och använder bakgrunden till att skapa former där färger och mönster skiner igenom. Hon får till ett underbart djup genom att göra mjuka övergångar mellan turkost och vitt och på så sätt skapa partier av ljus mellan formerna. Den djärva kontrasten i det mörka partiet längst ner skapar dynamik i bilden och ger ögat något att fästa sig vid även om formera i målningen är likadana och många. Skickligt, skulle jag säga!
  3. Judith Bergserson - från Amerika. Vad jag älskar med hennes verk är hur vågad hon är med former och material. Verken är ofta kollage och i det här fallet blandar hon rinniga måleri-metoder (kanske acrylic ink) och de underbara effekter de ger i varma röd-bruna toner, tillsammans med täckande färger av mer svala nyanser av blått och lila-grått. Kompositionen är på snedden (ger fart) och mycket organisk och genom att ge bakgrunden den dramatiska kontrasten av vitt och svart (som också återkommer i detaljer i andra delar av målningen) så skapar hon en hänförande dynamik som gör att man stannar länge med ögat i bilden. Underbar!

    Hoppas detta kan inspirera dig i ditt eget måleri!

kram 

Ania 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.