TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre anledningar att gå på djupet med det som intresserar oss i måleriet.

När vi målar vill följa lusten och glädjen och det är SÅ roligt att testa nya idéer och sätt att måla som vi ser omkring oss. Jag vill verkligen hylla detta, MEN det finns en risk med att vi bara hoppar från tuva till tuva med olika stilar och manér, och det är att vi till slut känner oss röriga när vi tittar på allt vi målat. Många målare kommer till mig och uttrycker att de känner sig spretiga och längtar efter en röd tråd i sitt måleri. Så vad gör man åt saken?

Här är tre anledningar till att använda VILJAN och stanna upp med något av av de olika saker vi testar, och gå på djupet i stället!
 
  1. Bli bra på det vi tränar på. Istället för att gå vidare till nästa sak när vi hittat något vi gillar som gör oss glada, kan vi välja att måla fler målningar i samma stil. Detta ger oss chansen att ta reda på vad det är vi gillar med just detta uttryck och bli bra på det. Att göra samma av en stil/ett manér/ett motiv/en idé ger oss en chans att bli duktiga och lära oss behärska det mer, att knäcka koden, så att säga, och lära oss receptet så vi kan göra om det och förfina det!
  2. Utveckla vårt personliga uttryck. Vi lära oss massor på att ta en stil eller en idé utifrån och först kopiera den för att förstå hur den är gjord. Då är vi studenter och öppna för att ta in. Nästa steg är att göra det till VÅRT, alltså filtrera idén eller stilen genom den vi är med våra personliga preferenser och vår konstnärliga längtan att kommunicera och berätta via måleriet. Det är HÄR som vårt eget konstnärskap utvecklas och vi hittar vårt eget uttryck. Den idé vi först hittade därute och satte tänderna i för att lära oss om, blir alltså något annat, blir vår, om vi gör många och ändrar den utifrån vad just vi vill utveckla!
  3. Finna den röda tråden. Genom att stanna upp, göra många av samma och sedan utveckla idén utifrån vårt eget intresseområde till något annat än den ursprungligen var, förfinar vi vårt konstnärliga uttryck. Att hålla intresset brinnande för något och utforska det över en längre tid, att verkligen nörda ner sig är ofta det som skiljer den hängivne konstnären från hobbykonstnären. När vi lägger timme efter timme vid staffliet för att följa upp och utforska ett och samma tema utvecklas vi enormt. Hemligheten är att plocka isär ett större tema (såsom en målning i en viss stil) till små-komponenter och utforska var och en av dessa i ett antal målningar. Till exempel, hur är den här stilen i 3 olika färgskalor,  motivet i 3 olika kompositioner, 3 olika storlekar, 3 oliks sätt att använda linjen/formen/penseldragen etc. Fokuserar du på dessa studier kommer du plötsligt ha en mängd målningar som har samma röda tråd! 

    kramar 
    Ania 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.