TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre sätt att göra små bilder av målningar på papper som du annars skulle slänga

veckans 3 Jan 17, 2023

 

Tre sätt att göra bilder av målningar på papper som du annars skulle slänga

Är du som jag som också ibland värmer upp inför målarpasset på papper och leker med färger, linjer och skisser? Kanske testar någon effekt, färgkombination eller någon ny krita du skaffat? Då har du säkert många papper som ligger och skräpar som du kanske tänkt kasta så småningom. Här är tre tips på hur du kan använda dessa till nya skapelser i stället för att slänga dem!

  1. Småbilder med motiv: Klipp ut en liten ram,  ett ”titthål”.  i vitt papper med (som en passepartout). Låt innermåtten vara ca 10x10 cm eller 8x14 cm eller något liknande. Lägg ramen på papper och flytta runt den tills du hittar en komposition som gör dig glad. Kanske färgerna kommer fram på ett visst sätt, eller du ser riktningar som du gillar, eller att ett motiv tittar fram i den lilla bilden… Klipp ut bilden och gör klart den genom att måla/rita något nytt på den. Ett tips är att anpassa storleken till ex existerande liten ram som du har eller kan köpa. Då känns bilden ”färdig” direkt!
  2. Små abstrakta målningar. Gör samma steg som ovan och klipp ut en vit ram genom vilken du tittar på din bakgrund för hitta en komposition du gillar. Se dem som abstrakta målningar som redan är igångsatta men som du eventuellt behöver göra klart. Titta på varje bild du klippt ut, vad är det du gillar med den? Vad behöver den för att bli klar? Något i förgrunden (kanske något mönster eller en form)? Behöver någon del lugnas ner/dämpas med ett lager jämn färg, behöver någon del betonas/fyllas i för att synas bättre? Det här är en perfekt övning i komposition och att få till abstrakta målningar på ett lätt och roligt sätt!
  3. Små kollage-bilder. Gör samma steg som ovan och klipp ut bilder  av de större arken som inspirerar dig. Klistra sen på former/motiv som du klippt ut av andra delar av samma ark. Då får du ett färdigt kollage som går i samma färgskala. Känn dig fri att lägga till element av linjer eller måla till det så det ”funkar” för dig. Dessa kan bli fina ge-bort-bilder eller kort som du kan klistra på ett lite tjockare akvarellpapper för att få stadga , gärna med en bred vit kant runtom så blir det en fin presentation.

Ha så kul!

kram 

Ania 

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.