TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre underlag att måla på

måleritips veckans 3 Sep 06, 2022

Veckans 3: Tre underlag att måla på

Det finns många olika underlag att måla akrylmålningar på, här listar jag tre som kan vara en toppenstart.

1. Målarduk - oavsett om duken är uppspänd på kilramar eller bara lös som du behöver tejpa upp på en träskiva för att kunna måla på, så är duk ett underbart underlag för akrylmåleri då den tillåter dig att både måla tjock med många lager, och tunt med mycket vatten som får rinna. De mest populära är bomullsduk (billigast) och linneduk (lite dyrare) och de beter sig lite olika så det är värt att prova bägge.

2. Papper - när jag målar akryl på papper, vilket jag gör när jag vill testa något nytt, göra en skiss eller bara leka fritt, så använder jag akvarellpapper heller än akrylpapper. Varför? För att jag gillar att ha möjligheten att måla både tjockt (med lite vatten i penseln) och tunt och med mycket vatten (mer akvarell-teknik helt enkelt) eftersom akrylen tillåter bägge. Akrylpapper har en struktur som lämpar sig mer för att bara måla tjockt (mer traditionellt för akrylmåleri), och jag vill ha valmöjligheten. 

3. Träskiva - jag har själv ganska begränsad erfarenhet av att måla direkt på trä eftersom det inte lämpar sig för att måla med vatteneffekter som jag älskar, men är du nyfiken på detta härligt rustika underlag och vet med dig att du gärna målar med tjockt med färg i penseln (utan mycket vatten) så är det värt att testa. Du kan både måla på träpannå som är tillverkad speciellt för måleri (då är det bra att grunda den med vit gesso innan), eller varför inte välja en mer grov bräda eller en bit av ett plank där du kan ha glädje av träets vackra effekter?

Ha så kul!
kram 
Ania :-D

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.