TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Utveckla ditt måleri genom teckning - Tre sätt att använda linjen

Utveckla ditt måleri genom teckning - Tre sätt att använda linjen 

Många konstnärer har teckningen och linjen som bas för sitt måleri, och det är verkligen värt att utvecklas sitt tecknande och öva mycket om vi vill höja nivån på formerna och motiven i måleriet. Många av oss kan vi bli oinspirerade av detta uttryck som är snålt på färg och kräver pillande och koncentration, men jag ville inspirera till att tecknande kan vara oerhört spännande och att bli vän med linjen och låta den dansa med oss i skapandet kan vara oerhört värdefullt OCH meningsfullt. Här är tre konstnärer som arbetar med linjen på underbara sätt, som jag hoppas ska inspirera dig!

Linjen som flöde - Jim Soliven -  Det mjuka och vågiga i röken i hans motiv är helt trollbindande och man nästan känner rökens textur i luften. Jims hemlighet är många, många linjer och att han arbetar med olika valörer på dem - vissa är mörka och tydligare och andra ljusa och nästan genomskinliga.  Sen ser man tydligt att han övat mycket på denna rörelse, dessa vågformer/flöden, för säkerheten på handen är kännbar och det är detta som gör målningen fantastiskt i min mening!

Linjen som förenklad form - Christophe Louis (konstnärsnamn Quibe) - har specialiserat sig på stiliserade teckningar där en linje får berätta allt. Det förenklade är ofta svårt, men när man lyckas är det magiskt! Att öva sig i att visa det essentiella i en form, ett uttryck och med det förmedla hela känslan är verkligen användbart även i måleriet eftersom det gifter sig väl med många måleriska uttryck.

Linjen som yta och struktur - okänd konstnär. Här är linjens olika riktningar, hur tätt de är satta och hur många lager av linjer ett starkt sätt att berätta om en yta och dess strukur. De tydliga kanterna och avgränsningarna hjälper till att definiera fasetterna i den här stenen och vi får tydligt se varifrån ljuset faller och hela den underbara tredimensionaliteten, allt tack vare den enkla linjen. Form och volym, ljus och skugga, allt finns med här och visar oss kristallens små ytor och skapar en så oerhört spännande teckning!

Hopppas du kan inspireras till att fira linjen i ditt eget skapande!

Kram 

Ania 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.