Välkommen till Galleri Shine i Vaxholm

Utställningar våren och sommaren 2024.
Adress Hamngatan 5A i Vaxholm.

Här kan du läsa om våra utställare!

Välkommen till Galleri Shine i Vaxholm

Utställningar våren och sommaren 2024.
Adress Hamngatan 5A i Vaxholm.

Här kan du läsa om våra utställare!

Ania Nyberg Witwitzka
1-26 juni och 20 aug - början av sep

Sommarutställning - Måleri av Ania Nyberg Witwitzka 1-26 juni
Öppet kl 11-16 dessa dagar i juni:
Lör 1 - sön 2
Ons 5 - sön 9
Ons 12 - fre 14
Tis 18
Tis 25 - ons 26

Ania berättar om sitt måleri 
"Genom mitt måleri vill jag förmedla glädje, hopp och ljus. Ofta blir det genom motiv som landskap och skärgårdmotiv då naturen hjälper mig att minnas livets magi. Att måla är att umgås med en större version av sig själv och livet, och jag når det bäst genom leken i skapandet. Det vill jag fira så ofta jag kan! 
 
ANIA WITWITZKA är en konstnär med polskt ursprung som är född och uppvuxen i Stockholm. Hon är utbildad i England på två konsthögskolor: Cumbria Institute of the Arts och Dartington College of Arts. Dessa utbildningar har gett henne en stadig bas som konstnär.  Ania har också en gedigen arbetslivserfarenhet som grafisk formgivare, föreläsare, projektledare, pedagog och kursledare. 

Hennes starka intresse för kreativiteten som källa till människans blomstrande har under snart 20 år hjälpt flera konstnärer framåt i sitt eget skapande. Det intuitiva måleriet är hennes utgångspunkt och en ständig källa till inspiration och målarglädje för alla som undervisas av henne. 

Sedan 2013 lever Ania på sitt måleri och sina kurser och driver Shine Through Art AB. År 2023 debuterade hon som författare med boken "Ställ ut din konst - en handbok för att lyckas med din utställning". I dag är Ania bosatt i Vaxholm i Stockholms skärgård med sin familj, och undervisar i måleri för olika kunskapsnivåer samt entreprenörskap för kreativa främst via internet. 

 

Anita Blom 

28 juni -4 juli

Utställningen har öppet: Vernissage (smygstart) fre 28/6 kl 15-18, Vernissage lör 29/6 kl 10-17, sön-ons kl 10-17, Finissage tors 4/7 kl 11-15

Anita Blom är en konstnär, bosatt och verksam i Mölnlycke, straxt utanför Göteborg. Anita har under åren utbildat sig via deltagande i kurser både på plats och digitalt, samt studerat vid Art College i Göteborg. Det konstnärliga har alltid tagit stor plats i Anitas liv, och som ungdom var det sång och dans på heltid under flera år. Efter ett halvt arbetsliv som distriktssköterska och som konstnär på deltid är siktet inställt på att kunna måla på heltid.

Anitas konst är en delikat balans mellan abstraktion och figurativa inslag, inspirerad av naturen och ofta präglad av närvaron av fåglar. Med akrylfärg som medium och ett brett utbud av verktyg skapar hon målningar som strävar efter att fånga både ögats behag och betraktarens fantasi. Hon vill påminna om den skönhet och frid som finns utanför vår hektiska vardag.

Kram Anita

Hemsida: https://www.anitablomart.se

Karin Holmström

5-11 juli

”Ett verk ska väcka känslor”, säger Karin. Hon utforskar i sitt skapande, utforskar vad det är att vara människa i vår värld. Karin är ständigt i utveckling och ger sig inte förrän känslan sitter där. Motiven skiftar, det är snarare färgerna, impulserna, den direkta känslan och kraften du känner igen Karins maner på. Hon kallar det figurativt abstrakt ”Ett verk får inte vara för färdigt, det ska fortsätta hos betraktaren. Som en bok du läser och skapar egna bilder till”, säger hon.

En livskris bidrog till Karins helomvändning att leva fullt ut i konsten.  Hon har fått fin uppmärksamhet för sitt uttryck både i Sverige och utomlands. Att bidra är en viktig del och hon arbetar löpande  med välgörenhetsprojekt.  Nu arbetar hon för ett välgörenhetsprojekt med Peace Parks Foundation för att ge till de vilda djuren.

Matilda Bengtsson

5-11 juli

Matilda Bengtsson, född 1985, är uppvuxen i Linköping men är numera verksam i Stockholm. Hon arbetar främst i metalltråd och hämtar sin inspiration i naturen. Hundratals och ibland tusentals meter tråd viras, formas och skulpteras till olika levande naturmotiv. Matildas främsta signum är träd, tvinnade för hand och alla med sin unika karaktär. Storleken varierar från 3 cm och uppemot 80 cm i höjd.

Metallerna varierar men framför allt används det svartglödgade järnet. Med dess karga, naturtrogna nyans skapar den en skarp, men samtidigt levande kontrast i våra ofta ljusa nordiska hem. Matilda har alltid haft en förkärlek för det organiska formspråket. Det strikta och raka har aldrig tilltalat henne på samma sätt och hon söker hellre perfektion i de mer levande uttrycken. Kanske för att det bättre speglar hennes personlighet.

Konsthantverk har alltid varit en naturlig del av Matildas liv. Olika material har under åren prövats och värderats. För mer än 15 år sedan skapade hon sin första ek i svart järn och efter det blev hon fäst vid materialet. De fina detaljerna Matilda kan skapa i tråd på endast 0,7 mm har hon svårt att hitta i ett annat material. Matilda älskar också friheten materialet ger henne då hon endast behöver tråd och tänger för att skapa. Platsen är helt fri.

www.matildabengtsson.se

Gill Belander

12-18 juli

Gill Belander, konstnär som till vardags arbetar som ekonom och låter skapandet ta en allt större plats i livet. Jag har alltid ägnat mig åt skapande i olika former då jag finner ett välbefinnande i att få utrycka mig själv genom kreativa processer. Sedan några år tillbaka har jag satsat mer på konstintresset och utvecklat måleriet genom ett coaching-program hos konstnärinnan Ania Witwitska, Shine Throuh Art. Det har fått mig att sätta fokus på att få fram min stil och vad jag vill förmedla i mina målningar.

Mina motiv landar ofta i naturen, abstrakt figurativa landskap och blommande fantasi. Jag målar mestadels intuitivt och vet inte alltid från början vilket motiv som kommer att träda fram eller hur slutresultatet blir. Jag drivs av en önskan om frihet och lekfullhet i processen där konsten jag skapar syftar till att inge harmoni och nyfiken upptäckarlust hos betraktaren. Jag målar främst med akryl, acrylic ink och kol.

Mejl: [email protected]

Lena Johansson & Siv Dahlgren Schyman

19-25 juli

                Lena Johansson                                                                                                                   Siv Dahlgren Schyman

Jag heter Lena Johansson och bor i Dalarna där det finns mycket som inspirerar till skapande. Jag började måla på allvar efter en bilolycka 2003. Färgen som blandades med vatten, flöt ut och blev något nytt hade en helande effekt på mitt inre. Jag har upptäckt att det är det konsten gör. Helar dig, ger glädje, harmoni och framtidstro...i alla fall är det det jag vill att min konst ska göra för dig. Jag har också konstkurser och  konstretreat både i Sverige och utomlands där både du som är nybörjare och mer erfaren kan lära dig mer om akvarellens och det atmosfäriska målandets möjligheter och hitta dig själv i konstutövandet. 

Hemsida: https://artportable.com/profile/@lenajoarts

 

Jag heter Siv Dahlgren Schyman. Målat har jag gjort sedan 2002, då jag studerade på Geijersskolans målar- och tecknarprofil under två terminer. De senaste åren har jag målat för Ania Witwitzka.
 
Jag målar ur fantasin i glada färger. Det blir fåglar och blommor. Det är mest evig sommar i mina tavlor. Mitt budskap är att konst ska vara en lek och en glädje för mig som skapare och för dig som betraktare. 

Thina Ejheden

26 juli-1 aug

Jag utbildade mig till dekoratör och senare till grafisk formgivare/originalare. Jag har varit verksam inom grafisk formgivning och illustration under hela mitt liv och samtidigt målat, tidigare i akvarell men på senare år gått över till att måla i akryl. Jag har under åren gått flera teknikkurser både i teckning, akvarell- och akrylmålning.

En kurs i Vedic Art gjorde att jag började experimentera mer med intuitivt måleri där inte motivet är bestämt från början utan arbetas fram allt eftersom tavlan utvecklas. Den utvecklingen har lett till ett mer lekfullt uttryckssätt.

Inspirationen hämtar jag både från min fantasi och den älskade naturen och skärgården runt där jag bor mitt i Vaxholm. Djur, natur, klippor och hav – både över och under ytan i en fantasifull och ofta färgglad blandning.

 

Hemsida: thinaejheden.se

Alexander Aasa Nyberg

2-8 aug

Alexander Aasa Nyberg är arkitekt utbildad vid KTH och hans intresse för att måla och avbilda har funnits med genom hela livet. Alexanders måleri avbildar ofta stadsrummet och dess samspel med människan och han fascineras av den kollektiv igenkänning som ofta kan finnas för olika stadsrum och vardagssituationer. Motiven syftar många gånger
mer till att förmedla upplevelser och igenkänning av ögonblick i staden än till att dokumentera den som byggd statisk struktur. Alexander bor med sin fru Ania och son Charlie på Rindö och flyttade till Vaxholm år 2017.

Mejl: [email protected]

Ylva Berglund

13-19 aug

När jag målar, går jag ofta på intuition. Jag börjar med att känna efter vilket format jag vill ha. Oftast blir det stort. Därefter målar jag med de färger jag känner för just då. Efter några lager färg, kanske jag ser former som jag vill förstärka. Då kan bilden bli föreställande, eller så väljer jag ett abstrakt uttryck. Jag vill inte fastna i något speciellt uttryck, utan fortsätter att testa och pröva nytt. Jag målar med akryl, olja och tempera.
 
Jag älskar havet! Jag bor i Höga Kusten, vid en havsvik, strax utanför Örnsköldsvik. På vintern ser vi ofta norrsken, det försöker jag även att fånga i mina målningar. Sommartid målar jag helst på sjökort, med marina motiv. Kunden kan även önska ett speciellt sjökort, över valfri skärgård.
 
De flesta av mina tavlor ramas in i s k svävarram, alltså litet mellanrum mellan duk och ram. Alla verk är spända på kilramar och har upphängning. Flera av mina motiv finns även tryckta på brickor, glasunderlägg och kuddar.
 
Varje sommar håller jag målarkurser utifrån metoden Vedic Art, på ön Trysunda, i Höga Kustens skärgård. Jag har flera onlinekurser med titlarna: Måla & skriv utifrån meditationer, i slutna facebookgrupper eller som workshops via Teams.
 
 

Frågor eller funderingar? Välkommen att maila oss på [email protected]