Måla med akryl – en introduktion

Är du nyfiken på att börja måla med akryl? Eller vill du veta mer om på vilket sätt just akrylfärgen passar för kreativt måleri? I den här guiden går vi igenom vad som kan vara bra att veta!  

 

Om akrylfärg

Akrylfärgen är toppen eftersom den lämpar sig för både den som är ny i måleriet och den som har målat ett tag. Akrylfärg är vattenbaserad och torkar fort, vilket gör att den är lätt att arbeta med. 

Eftersom bindemedlet i akrylfärg är akrylharts (en plast i härdad form) är färgen tålig när den torkat, och du kan måla över den utan att lagret under löses upp. Tack vare just den egenskapen kan du till exempel måla både mörkt på ljust och ljust på mörkt och få fram underbara effekter, eller ångra dig och ändra färg på ett motiv när du redan kommit en bit i din målning.

Tips när du ska
välja akrylfärg

Akrylfärgen finns i många olika märken. Du kommer hitta både studiekvalitet och konstnärskvalitet på färgerna. Generellt kan man säga att ju större flaskorna/tuberna är och ju mer flytande färgen är, desto billigare är färgen – studiekvalitet. Medan små tuber och tjock färg som ofta är dyrare indikerar att färgerna är av konstnärskvalitet.

Det är perfekt att börja med billigare färg till en början, och skaffa dyrare tuber ju mer du lär känna akrylfärgen och vill utforska den mer.

 Det kan vara bra att veta att vissa av färgerna är täckande och andra är transparenta. De tuber du handlar kommer ha instruktioner om detta. Detta är ofta kopplat till pigmentet och till kulören.

Fördelar med akrylfärg
jämfört med andra färger 

  • Torkar fort – du kan lätt måla över och justera dina målningar
  • Vattenlöslig – lätt att rengöra
  • Svag lukt – du kan måla hemma
  • Tät på pigment – du kan få till väldigt intensiva färger
  • Den sprider sig inte på underlaget (som till exempel akvarellen gör).

Bra att veta när du
målar med akrylfärg

  • När färgerna torkar kan den bli lite mörkare och mattare än när den är blöt
  • Den är vattenlöslig när den är våt, och vattentålig när den är torr.

Verktyg, tillbehör & underlag
när du målar med akryl

Verktyg, tillbehör & underlag när du målar med akryl

Dags att börja måla med akrylfärg

Det bästa sättet att starta är att utforska dina färger. Kladda runt med dem, blanda dem på olika sätt, testa och se vad som händer om du använder den penseln, om du duttar med svampen, om du målar tjockt eller tunt och så vidare. Tillåt många start-målningar där det inte behöver bli något. Se till att ha kul!

Här på Shine Through Art hyllar vi det fria skapandet. Vi vill ge dig verktygen att blomstra i ditt liv genom måleriet genom att erbjuda dig två vägar in i skapandet – det intuitiva måleriet och det avbildande måleriet. Se vilken som passar dig bäst:

  1. Kanske längtar du efter att återupptäcka leken och den kreativa skaparglädjen som du hade som barn? Du vill umgås med färgerna, utforska och skapa utan krav och prestation? Då är din väg till målarglädjen genom det intuitiva måleriet där processen är viktigare än resultatet.

  2. Du kanske längtar efter att lägga fokus på att lära dig om måleriet och utveckla färdigheter för att kunna måla vissa motiv? Du vill förstå hur man gör och få alla verktygen för att kunna få dina målningar att se ut så som du önskar? Då är din väg till målarglädjen genom det avbildande måleriet med fokus på teknik och motiv.
 

Tidigare elever om Anias kurser i akrylmåleri:

”Tack Ania för väldigt fin kurs. Så inspirerande och du förklarar så bra i ditt skapande. Kan varmt rekommendera ditt upplägg för mina konstvänner som vill komma igång med skapandet.” 

Laila Koukkari

"Jag har lärt mig massor och testat många nya saker. Ania är så bra på att förklara och inspirera, och hon målar magiskt!"

Anette Öhman

"Ania är så fantastiskt duktig på att få en att tro på sej själv i målandet! Att alla kan bara dyka in i målandets och färgernas glädje och mysterium! Det är öppet, inga begränsningar..."

Klara Larsson

Prova på! Gratis onlinekurs 
i intuitivt måleri

Kom igång med måleriet! Här får du en gratis onlinekurs med tre praktiska lektioner som ger dig en introduktion till det intuitiva måleriets värld. Varje lektion är 30–60 minuter lång och du kan se lektionerna när du vill.

JA TACK! TA MIG TILL GRATISKURSEN

Prova på! Gratis onlinekurs 
i intuitivt måleri

Kom igång med måleriet! Här får du en gratis onlinekurs med tre praktiska lektioner som ger dig en introduktion till det intuitiva måleriets värld. Varje lektion är 30–60 minuter lång och du kan se lektionerna när du vill.

JA TACK! TA MIG TILL GRATISKURSEN

Frågor eller funderingar? Välkommen att maila oss på [email protected]

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

- Vi håller dig regelbundet uppdaterad, inspirerad och motiverad!