TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre färgblandnings-tips som gör att du kan kontrollera ditt måleri bättre!

måleritips Sep 13, 2023
Den här veckan vill jag dela med mig av tre insikter som är viktiga när man målar med olika akrylfärger, tre insikter som berikat mitt måleri mycket. Oavsett vad du har för färgpalett, vilka färger/märken du använder så kommer denna kunskap ge dig en känsla att du kan behärska det som händer på duken bättre och få färgerna mer som du vill ha det, jag lovar!
  1. OFRIVILLIGT JORDIGA TONER: Om du blandar basfärgerna blå, röd och gul, oavsett nyans, så kommer du får en jordig brun. Det här är underbart om man är ute efter att leka med jordiga färger, men om du känner att din målning ofrivilligt blivit ”smutsig” så är det för att du någonstans har blandat dessa tre färger. Det kan vara så enkelt som att din gula är något orange (har lite rött i sig), så blir den gröna du tänkt blanda en militärgrön/olivgrön i stället för den klara gröna du tänkt dig. Använd då en gul som går mot grönt i stället, typ citrongul och en blå som går mot grönt, typ mer turkos, så får du klarare gröna färger!
  2. AUBERGINE I STÄLLET FÖR LILA: Du hade tänkt blanda en lila av röd och blå men får i stället en aubergine-färg som går mot bruna toner, varför? Jo för att din röda troligen går mot gult (är lite orange) och din blå kanske också går mot turkos (alltså åt det gula hållet). Då finns alltså alla tre basfärgerna (gul, blå och röd) närvarande och du kan inte få en klar lila. Använd i stället magenta (som är en cerise som går mot blått) och blå (gärna en som går mot rött mer än mot turkos) för att blanda till en underbart klar lila.
  3. FÅ DINA FÄRGER TÄCKANDE SÅ HÄR: De flesta av färgerna i din färglåda är transparenta (förutom de färdiga blandningar du köpt som innehåller vitt), det vill säga att färgen du målar över med dem kommer lysa igenom. Vill du ha färgen täckande kan du antingen ta tjockt med färg från tuben och kanske kommer den täcka det du målar över, eller så blandar du in titan-vitt så kommer den garanterat bli mer täckande. Visserligen blir kulören ljusare också, men det kan vara en härlig effekt! Ha så kul!
Mer tips och insikter kring hur man blanda färg ger jag i helgens workshop ”Blanda färg”, söndag 17 sep kl 10-15: läs mer och anmäl dig här: https://www.shinethroughart.com/workshop-i-maleri-blanda-farg-lar-dig-om-fargkombinationer
 
Kram 
Ania 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.