TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre fördelar med att köpa målarduk på rulle istället uppspänd duk

måleritips veckans 3 Oct 11, 2022

Tre fördelar med att köpa målarduk på rulle istället uppspänd duk

Att måla på duk är underbart, och det finns många saker att tänka på när vi ska välja duk att måla på . Allra enklast är det ju förstås att köpa dukar som redan är uppspända eftersom jobbet att få det gjort både tar tid, man behöver veta hur man gör och annars kostar det pengar att låta någon annan göra det åt en. Men ibland finns orsaker till att målarduk på rulle ändå är att föredra. Här är tre av dem:

1. Fri att välja dukkvalitet - det finns många olika sorters duk att måla på, de vanligaste är bomull och linne, men bara inom dessa två finns faktist måna olika varianter, såsom tjocklek (hur styv den är),  struktur (grov eller fin), grunderad eller inte (att duken är preparerad med vit gesso eller bara rå obehandlad yta som ofta är brun). Förutom bomull och linne finns även jute (med mycket grov struktur, nästan som säckväv), konstlinne (billigare) och olika mixar av ovanstående. Alla dessa har sina egenskaper och kommer ha olika upplevelser att måla på.

2. Valfritt format - när du köper uppspänd duk är du förpassad till att gilla de format som marknaden valt som standard. Men när du väljer att skära till duken själv kan du välja format helt fritt, såsom till exempel extra avlångt på högen eller bredden, eller en exakt större storlek som ska passa ovanför en soffa eller i en trapp med specifika mått. Rullar med duk har olika bredd och kan variera mellan 70 cm till 150 cm. Rullarna är oftast 10 meter och det är billigare att köpa en hel rulle, men du kan också köpa per meter.

3. Bra att ha med på resan - duk på rulle är lättare att frakta och ska du i väg på resa eller målarkurs och vill kunna välja format är detta överlägset det mest flexibla sättet att måla på annan ort. När jag tar flyget med mina målarsaker brukar jag ha rullen som handbagage (finns speciella väskor/plasttuber som skyddar dukarna när du reser) och jag brukar preppa utklippta bitar med tejp runtom kanterna (du behöver 2-3 cm spännmån på dukarna och det är smart att ha förberett det innan du börjar måla) så det bara är att börja måla när jag kommit fram.

kram 

Ania

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.