TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre konstnärer som målar annorlunda blommor

Veckans 3: tre konstnärer som målar annorlunda blommor 

Få saker är så underbara att måla som blommor. Många av oss som ibland inte vet vad vi ska måla hamnar då och då med detta vackra motiv som går att variera i all oändlighet. Men blir det inte ofta så att vi fastnar med ett pillande och att detaljarbetet tar över flödet och leken, ja själva Känslan, det som vi egentligen vill uttrycka när vi målar blommor?

Den här veckan vill jag presentera tre konstnärer som tar blommotivet vidare och har sätt att låta målarflödet vara med när de målar blommor!

  1. Julie Hansen - en konstnärinna från Danmark som omfamnar det dekorativa och lite ospecifika i sina organiska blom- och växtmönster som hon tecknar på alcoholic ink-bakgrunder. Vad jag älskar med hennes verk är att hon inte behöver vara hängiven någon exakt förlaga, utan låter ett ”blomlikt” mönster följa den flödande bakgrunden och med det berättar hon om blommors förföriska och böljande former på ett mycket dekorativt och fritt sätt. Ljuvligt!
  2. Eyvind Earle - amerikansk konstnär som jobbat med Disney. Vad han gör i den här målningen är att ge en skir och ljus stängel med blommor ett djup i och med att mörka former läggs bakom som skapar kontrast och spänning. Med minst tre lager av former med olika valörer (alla i samma färgskala, så elegant) får vi en tydlig väg in i målningen. Otydliga former med diffusa vått-i-vått effekter längre bak i bilden ökar även känslan av djup genom upplevelsen av ”kort skärpedjup” - mycket effektfullt!
  3. Olga Grigorevykh - rysk konstnärinna som varit mån om att behålla flödet och ”dansen” i den här målningens blommor. Genom att inte berätta allt om alla detaljer, utan fokusera mer på former som rinner i väg åt olika riktningar upplevs kompositionen som levande och rörlig. Med bara vissa delar av blomman specificerad i detalj, såsom där stjälken möter botten på kronbladen får vi ändå tillräckligt med information som gör att vi kan se att det är blommor. Annars är det mest färger, luft och dans - som gör en glad!

kram 

Ania 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.