TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre konstnärer som målar med dämpad färgpalett

Tre konstnärer som målar med dämpad färgpalett 

Om du som jag älskar klara starka färger och ofta hamnar i att använda kulörerna som de kommer, direkt ur tuben, så kan det här med en dämpad, nedtonad färgpalett kännas lite fjärran. Men jag blir ofta SÅ inspirerad av att se konstnärer jobba med just en sådan färgskala, så för att öppna upp för ett bredare färg-tänk så har jag här samlat 3 av mina favoriter, abstrakta konstnärer som arbetar med en mer släckt färgskala:

  1. Laura Horn - Inte visste jag att blekrosa, rostrött och aprikos kunde komma i så underbara nyanser och ton-i-ton-världar av färg som skapar en sån magisk stämning! Genom att blanda till dessa färger och sen ställa dem de kontrasterande blå och svarta tonerna så skapas ett djupt och en dramatik som genast ger en berättelse, som i detta halvabstrakta landskap. Hennes färgskalor inspirerar verkligen mig verkligen att börja blanda färg!
  2. Sharon Kingston - Tänk vad underbart att kunna vila ögonen på en så mjuk matta av kulörer som går åt blå, gulgrön och vit-grå-beige och där nästan alla färger är nedtonade, släckta. Med mjuka övergångar och dova nyanser får hon mig att känna att jag svävar i något slags moln-ladskap. Från denna målning tar jag med mig modet att våga låta färgerna tala, att det kan räcka med färgfält och mjukhet för vila, och att det inte alltid måste finnas ”något” att titta på, även om ögat tacksamt fäster sig vid de mindre gulgröna fälten, och det mörkare blå längst upp till vänster. Genom att blanda till olika nyansers av ljust beige-grått bygger hon bryggor mellan starkare kulörer och skapar en mycket stämningsfull målning.
  3. Anna Carll - Här är en kontrasternas målning. Genom att ha vissa fält i klarare magenta-toner som står mot mer släckta men ljusa bege, blå och nästan bruna toner så råder det inget tvivel om vad det är vi ska titta på. De klarare färgerna poppar fram. I den här målningen får jag ett recept på hur man skapar en rockstjärna till färg i en bild, och det är genom att låta den omges av lågmälda, nedtonade nyanser av olika kulörer som får just den att skina - underbart! Även i valör har vi det mörkaste färgfältet på vänsterkanten som också får lysa emot de lågmälda gräddiga dämpade tonerna i bakgrundens färgfält. Djup och magi skapas lätt genom denna teknik, underbart! 

    Hoppas detta kan inspirera dig i ditt måleri!

    kram
    Ania 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.