TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre tips om inramning

mÄleritips veckans 3 Dec 09, 2022

Jag får ofta frågor kring inramning av målningar. Här kommer tre tips på hur du kan tänka gällande inramning om du ska ställa ut dina dina verk:

  1. Ram behövs inte på uppspänd duk. Om du målar på duk behöver du bara spänna upp den (om du inte köpt en färdig-uppspänd duk, vill säga), du behöver inte rama in målningen med en dekorations-ram, även om det är mycket snyggt att göra det. Om jag ska ställa ut många akrylmålningar på duk brukar jag låta dem vara oinramade och i stället måla kanten vit och snygg, så känns tavlan klar (utan kladd) och representativ. Det fina är att den som väljer att köpa tavlan själv bestämma ram sen, om de vill ha en.
  2. Målningar på papper måste ramas in. Om du målar på papper behöver du ha din målning bakom glas för att skydda den. Det finns oändligt många ramar att välja bland och när jag ställer ut brukar jag tänka att samma ram (färg, material och stil) är snyggt att ha till alla målningar, oavsett storlek. Vitt och stilrent har varit mitt val, det passar i de flesta svenska hem. Ett stalltips är att planera i förväg vilken stolek du ska ha på ramen, och klippa till papper i det formatet så att dina målarpapper har rätt storlek från början, innan du ens börjat måla!
  3. En passepartout lyfter din målning. Passepartout gör att målningen får mer yta att synas på och tillför en elegans. För målningar på papper är det stor skillnad i hur de upplevs med eller utan passepartout i en ram. Passepartouter finns färdig-uppskurna till de flesta ramar i standard-storlek och köps ofta på samma ställe som ramen. Du kan till och med olika välja färger. Jag brukar beställa mina från bga.se

    Ha så kul!
    kram 
    Ania 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.