TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre tips på att göra fler av samma (och bli en bättre målare)

Tre tips på att göra fler av samma (och bli en bättre målare) 

Vi blir bättre när vi övar! Detta är inget nytt eller konstigt, men det är lätt att glömma när vi är ivriga att prova nytt nytt nytt. Jag talar av egen erfarenhet, absolut. När vi tar oss an att göra fler av samma så hinner vi lära känna just detta sätt att måla, vi blir bättre på just det uttrycket och kan utforska det mer på djupet. Det är det som bygger vårt hantverk och gör oss bättre på måleriet. Här är tre sätt att göra fler av samma som ändå ger dig underbar frihet att leka och variera dig! Även om du målar intuitivt kan du använda dig av dessa enkla tips!

Till att börja med är det härligt att ha målningar som går samma format och storlek för det kommer alltid se snyggt ut när du visar upp dem eller stället ut. Det i sig skapar ett sammanhang som får presentationen av din konst att upplevas professionell. Så se till att ha flera dukar eller papper i samma storlek och format redo att måla på!

Konstverken i bilden av konstnärerna, från vänster till höger: David A Parfitt, Jane Davies, Jill Van Sickle

 

  1. Fler i samma färgskala. När du har hittat en färgskala eller en kombination färger som du bara älskar, håll dig till den när du målar kommande 5 målningar (eller fler) och se hur den kan varieras. Utforska hur det blir när olika färger i just den färgskalan är dominerande, se hur de kan varieras ytterligare med vitt och svart. Måla olika motiv i samma färgskala, eller se vad som ”vill komma fram” när du ger dig hän till dina favoritfärger. Du kommer bli förvånad hur mycket du kan göra, hur mycket du kan variera dig, även om färgskalan är den samma!

  2. Fler i samma manér. Ditt manér är sättet du målar en tavla. Hur du applicerar färgen, och får fram former och motiv. Är det stora penseldrag och ett grovt uttryck, eller är det mycket detaljerat och precist med mycket linjer och mönster, eller kanske mjukt utan synliga penseldrag med mjuka övergångar? Är det skirt och pastelligt, eller med mycket kontraster av ljust och mörkt med dramatik i uttrycket? Eller mystiskt och mörkt med knappt skönjbara objekt. Eller är det mycket stiliserat och förenklat med mycket vit yta? Variationerna är oändliga och om du hittat något manér som intressera dig och känns bra, stanna i det och gör 5-10 målningar med samma uttryck. Se hur du kan behärska det, göra det till ditt och lära känna alla olika sätt att leka med det!

  3. Fler av samma motiv. Detta kanske känns tråkigt först, att till exempel bara måla blommor. Men faktum är att blom-motiv går att variera i det oändliga och ju fler du målar ju mer kommer du se att du kan utveckla formerna på många underbara sätt! Att stanna kvar och fördjupa sig i ett specifikt tema, en specifik motivvärld gör att du blir tvungen att stanna upp och se vad det är du kan utforska i och göra till ditt, på ditt unika sätt. Detta tar dig närmare det som så många längtar efter, nämligen att hitta sin personliga målarstil. Det kräver att du smalnar av ditt intresseområde och vågar ”nörda” ner dig ett tag. Men det är verkligen värt det, jag lovar! 

    Ha så kul!

    kram
    Ania 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.