TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Tre sätt att bli bättre på att avbilda!

veckans 3 Nov 07, 2023

Tre sätt att bli bättre på att avbilda:

För att bli bra på att avbilda former behöver vi öva mycket. Det kanske inte känns så kul i stunden, men eftersom det är roligt att bli bättre och känna mer kontroll över de motiv vi vill avbilda, är det verkligen värt att studera dina valda form/motiv och göra mycket förarbete innan du målar. Se det som att du lär känna formen och får in den i kroppen och den blir mer ”din” - detta kommer märkas när du sedan målar den! Här är tre tips som hjälper dig på vägen!

    1.    Teckna uppochned! Av den fantastiska teckningsläraren Betty Edwards som skrivit en underbar bok i ämnet tecknande, har jag lärt mig att vi frigör vårt seende genom att vända motiven uppochned och tecknar av dem så. Detta är för att kollra bort den vänstra hjärnhalvan. När jag tagit min förlaga-bild (ett foto till exempel) och gjort just det, så har jag märkt att teckningen blir mycket mer korrekt och precis, och jag behöver bara korrigera den litegrann när jag väl vänt den rätt och ser med mina ”vanliga” ögon. Superenkelt, testa du också!

    2.    Fokusera på mellanrumsformer. Att teckna luften som finns bakom och mellan vår valda form gör att vårt seende vidgas och vi ser som konstnärer. Mellanrummen berättar mer om vår form och gör att vi får med vinklar och partier som vi annars inte hade sett. Att titta på mellanrummen gör att vi inte fastnar i ”vad vi tror att vi ser” (vänster hjärnhalva), utan blir mer närvarande med vad som faktist finns framför oss (höger hjärnhalva). Prova och se, det är jättekul!

    3.    Teckna den många gånger. Att bli bra på att avbilda tar tid och övning, så ge dig själv en chans att få in formerna i kroppen genom att göra många versioner av samma motiv/form i ditt skissblock. Även om du ska måla den sen, tjänar du SÅ mycket på att öva i skisser innan. De konstnärer vi beundrar för att de behärskar avbilande måleri har alla teckningen i grunden, de har övat upp sig på att bli bra tecknare och det kan du också!

Ha så kul!
kram
Ania 💕

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.