TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Veckans 3 - Måla med akryl: Tre sätt att ljusa upp en färg

Måla med akryl: Tre sätt att ljusa upp en färg

När vi målar med akrylfärger direkt från tuben har vi ofta en härlig stuns i kulörerna som är skarpa och klara. Vill vi ljusa upp färgen finns några sätt att göra detta på, och att reflektera hur man vill måla, eller att veta att alla tre versioner finns, kan underlätta måleriet mycket! Dessutom bjuder det in till att experimentera och leka, och det är det bästa av allt!

 

  1. Att blanda in vitt - kanske det mest självklara alternativet där du kan få underbara nyanser som går mot pastelliga toner. Men vad som är bra att veta är att man genom att blanda i vitt faktiskt tonar ner lystern på en kulör. Så vi gör den inte bara ljusare, vi släcker den också genom att späda ut den från sin ursprungliga mer mättade kulör. Samma gäller om du skulle blanda in svart eller vilken annan kulör som helst faktiskt. Vad färgen vinner i skiftning av kulör, förlorar den i lyster. Det kan vara bra att tänka på.

  2. Att späda ut den med vatten - om vi vill behålla ursprungsfärgens lyster kan vi späda ut kulören med vatten och på så vis få den ljusare men fortfarande klar. Detta sätt att använda färg är mer inspirerat från hur man målar med akvarell och inte hur man traditionellt använder akrylfärgen (där man använder mindre vatten generellt), men jag som kommer från akvarellens värld menar att det är ett underbart sätt att använda även akrylen och framför allt att kunna mixa mellan att måla tjockt och tunt. När vi målar med mer vatten i penseln blir färgen transparent och då är det bra att komma i håg att lagret under kommer skina igenom och att det är underlagets vita som ger ljus i målningen.
  3. Lägga på färg och sen ta bort den - det här är ett lite omvänt sätt att måla men ett som jag älskar. Jag lägger på färg på duken och tar sen bort en del av den för att få fram en struktur och för att få den ljusare, till exempel genom att dutta bort en del med svamp innan den är torr, eller gnugga med trasa när den är halvtorr. Att sandpappra bort färg när den har torkat (eller nästan), eller skrapa bort den på olika sätt kan ge underbara effekter och kommer också ljusa upp färgen på din målning. Detta är mycket lekfullt och helt klart värt att testa!

    Ha så kul!
    Med skaparglädje,
    Ania 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.