TILLBAKA TILL HEMSIDAN

Veckans 3: Tre sätt att använda varma och kalla färger

#färg veckans 3 Oct 10, 2023

Veckans 3: Tre sätt att använda varma och kalla färger 

Varma och kalla färger och hur de sätts samman i en målning är ofta det som ger en tavla spänning och känsla. De varma färgerna - gul, röd och orange - har kvaliteter som skiljer sig markant från de kalla färgerna - blå, grön och turkos, och de får varandra att poppa. De varma anses vara mer livliga och ”kliver fram” i en målning, medan de kalla är lugnare och upplevs ofta som att de sitter längre bak i bilden. Att måla mer medvetet med dessa nyanser i dina målningar kan vara mycket kraftfullt, och här kommer tre sätt att använda och variera dessa kulörer i ditt måleri… 

  1. Klara nyanser: De klara nyanserna som kommer direkt från tuben är underbara att använda, de lyser och ger mycket skjuts i målningarna. Ett tips är att alltid använda två nyanser när du täcker en yta med antingen varma eller en kalla färger, då får du ytan att leva och kännas spännande istället för stum (som att måla en vägg). Skiftningarna tillför mycket och skapar djup (även i en yta som upplevs som enfärgad), något som man alltid har glädje av.

  2. Pastelliga nyanser: Att blanda in vitt i färgerna du har direkt från tuben gör att du hamnar i pastellfärgernas värld som verkligen är värd att utforska. Är du rädd för att blir för sockersött räcker det med att du kombinerar nyanserna med jordiga eller neutrala färger, till exempel, så får du genast en annan känsla. Ett tips är att skapa en målning som domineras av kalla färger (kanske kombinerat klara färger från punkt 1 här ovan och pastelliga nyanser), och sen att låta någon liten del bli mer synlig genom att den målas med de varma nyansera. Detta kommer bli din målnings självklara fokuspunkt där ögat går in bilden!

  3. Släckta toner: Att blanda in både vitt och svart i de klara färgerna från tuben gör att du hamnar i dovare, mer släckta nyanser av kulörerna. Genom att variera mängden vitt och svart i en viss färg kan du skapa helt fantastiska skiftningar i valör som kan skapa underbara stämningar i din målning. För att få en härlig wow-känsla är ett tips att kombinera dova nyansers med helt klara varianter av kulörerna, det kommer skapa magiska effekter, jag lovar!

    Ha så kul!
    kram
    Ania 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.